💡 NOVÝ WEBINÁŘ: Víte, jak využít brand tracking k rychlejšímu růstu? Poradíme, jak na to – 25. dubna v 9:30.

Proč měřit spokojenost svých zaměstnanců?

Ukážeme vám, co jsme zjistili v centrále gastro podniků Ambiente, v IT firmě MoroSystems a na Ministerstvu životního prostředí. Tipy z dat můžete snadno přenést i k vám.

V práci trávíme třetinu života. Má zásadní vliv na to, jak se cítíme i na naše zdraví. Spokojenější zaměstnanci jsou ale také výkonnější a loajálnější, nemají prostě důvod hledat si jiné působiště. Každá firma má trochu jiné mikroklima, staví na jiných hodnotách. Firemní kultura, ať už je nastavená jakkoliv, by ale měla hlavně fungovat pro daný kolektiv a probouzet v lidech srdcaře.

Platí to o vás? Gratulujeme, ale dovolte nám otázku: jste si tím jistí? Respektive – jste si jistí, že jsou spokojení opravdu všichni, že dělba práce nevázne, lidem v kancelářích nic nechybí ani nepřebývá? A pokud si pořád odpovídáte “ano, to všechno u nás šlape na jedničku”, ještě jednou si rýpneme: máte na to data? A mohli bychom je vidět?

Většina firem totiž feedback od zaměstnanců nezískává. 80 % lidí nám řeklo, že se jich na spokojenost zaměstnavatel vůbec neptá. A vědět, že mám někde problém, je samozřejmě první krok k tomu, abych ho mohl napravit a posunout se dál. 

V roce 2019 jsme představili “Minuty pro lepší práci,” program, který využívá poznatky behaviorálních věd a měří zaměstnaneckou spokojenost. Za tu dobu jsme pronikli do mnoha firem a zmapovali jejich silné a slabé stránky. Tři z výzkumů pro nadšence, kteří se snaží stále zlepšovat, vám teď představíme. A na nich ukážeme metody, které (nejen jim) pomůžou nedostatky napravit. 

Ambiente

Pražská síť restaurací a prodejen potravin, kam patří restaurace Kantýna a Eska, nebo řeznictví Naše maso, dokáže svoje lidi nadchnout. 4 z 5 zaměstnanců mají z práce pozitivní emoci. Smysl vidí v tom, že učí veřejnost stravovat se kvalitně. Výhrad ke službám a produktům je málo, jen někteří mají pocit, že se ve firmě až moc tlačí na inovace. Prostor pro zlepšení je v rozdělení kompetencí, třetina lidí neví přesně za co nesou odpovědnost. 

TIP z dat: Hýčkejte si svoje srdcaře. Právě oni jsou pro každou firmu nad zlato. Podle třiceti let výzkumů společnosti Gallup na více než 30 milionech zaměstnanců po celém světě zvyšují vnitřně zapálení zaměstnanci – srdcaři – produktivitu a ziskovost o více než 20 %, snižují fluktuaci až o 65 %, zlepšují zákaznickou zkušenost i kvalitu výsledného produktu.

MoroSystems

Změnil rychlý růst firemní kulturu? To jsme zjišťovali pro mladou a energickou IT společnost MoroSystems. Provedli jsme osobní rozhovory na 4 pobočkách a rozeslali naše dotazníky. A zjistili, že pozitivní emoci z práce v MoroSystems má 81 % lidí. A 29 % je z nich je vyloženě nadšených. Samotná práce lidi hodně baví a mají pocit, že je i rozvíjí. Souzní s firemními hodnotami, cítí se být plnohodnotnou součástí dění. Přáli by si ale, aby společnost odvážněji inovovala. Většina má skvělý pocit ze svých kolegů i šéfa. Cítí, že si váží jejich práce. I když by tedy mohli své týmy lépe motivovat – hlavně muže. A férověji a otevřeněji jednat s ženami. Výzkum opakujeme každý rok, tak se uvidí, kam se tihle ajťáci za další období posunou. 

Výchova šéfů v Česku: Typický tuzemský vedoucí je odborník ve svém oboru, který to ale s lidmi moc neumí, nebo na ně nemá čas. Moc se mu nedaří tým nadchnout a neumí je ani inspirovat. 

TIP z dat: Ukazuje se, že výkonnější tým nemá ten, kdo se je snaží za každou cenu přísně držet v lati. Naopak. Lepší výsledky má šéf, který se svým lidem věnuje a umí pochválit. Většina srdcařů má se svým šéfem dobrý vztah. Nemusí ho rovnou milovat, ale pozitivní atmosféra a lidské jednání je nutnost. Nejlépe z lidí vytváří srdcaře firmy, které mají jasně formulovanou vizi a zaměstnanci z ní cítí i jiné poslání společnosti než jen generovat zisk. Velmi pomáhá, pokud mají zaměstnanci pocit, že jejich práce je pro firmu užitečná a přínosná. Zkrátka potenciální srdcaře firma najde, pokud se k lidem chová jako k lidem. A to se vzhledem k tomu, kolik srdcařů MoroSystems mají, daří velmi dobře. A zbytek se vychytá. 

Ministerstvo životního prostředí

Ministerstvo životního prostředí je pilotní partner našich “Minut pro lepší práci” a na jeho více než 600 zaměstnancích jsme všechny postupy ladili. Pozitivní emoci z práce tam má 61 % lidí. Ale jen 11 % z nich jsou skuteční srdcaři. Hlubší poslání v činnosti úřadu vidí 71 % zaměstnanců, což je velmi dobré skóre, které převyšuje český benchmark o 5 %.  Méně často znají vizi mladí a nováčci, kteří na MŽP pracují 1-2 roky), zaslouží zvýšenou pozornost, protože nejčastěji zvažují odchod. 

TIP z dat: Chvalte, chvalte, chvalte. Pochvaly mají zásadní vliv na motivaci. A nic nestojí. Ale pozor – i chválit se musí správně. Častou praxí ve firmách je hromadná e-mailová obsílka s formálním díkem, který nikdo nedočte, a k tomu kvartální bonusy. Takové neosobní celofiremní plácání po ramenou ale jednotlivé zaměstnance do většího výkonu nenakopne. Potřebují vidět, že někdo jejich úsilí vnímá, takže zdaleka nejlepší je ocenit, co se povedlo, rovnou a co nejvíc konkrétně. A když jsme u toho, poděkovat se dá i za snahu, nejen za výsledek. Motivovanější zaměstnanci pak už nemají důvod o odchodu ani přemýšlet. 

Zaměstnanci velmi ocenili možnost dát nám zpětnou vazbu. Spolupráce a komunikace s kolegy z Behavia byla vysoce profesionální.

Jan Landa

státní tajemník

Rádi se ozveme!

Nechte nám na sebe alespoň jeden kontakt
a dáme co nejdříve vědět.

Zarezervujte si schůzku

Sejít se můžeme online nebo v reálu – je to na vás!

Překvapivé porovnání

Porovnali jsme dvě známé značky Alza a Mall pomocí tradičního dotazníku. Potom jsme použili náš výzkum podvědomí. Víte jaký byl rozdíl ve výsledku?