📚 DUBNOVÉ WORKSHOPY: Pochopte potřeby svých zákazníků a oslovte je efektivní reklamou – kapacita je omezená!

Nerušit, líhnou se nám zaměstnanci!

Rozhodli jsme se hiring a onboarding řešit po svém. V tomhle článku se podělíme o zkušenosti z historicky první Behavio Líhně. 

Dobře... Co tedy je ta Líheň?

Několikatýdenní placená stáž pro lidi, kteří chtějí pracovat v Behaviu. Vyzkouší si při ní práci na vlastních projektech od A do Z a průběžně se vzdělávají o našich metodách, technologiích a kultuře. Zapojí se do běžného života v kanceláři, seznámí se s týmem. Prostě nalejvárna, kde nenosí kafe, ale dělají práci, která je tu pak opravdu čeká pod vedením kolegů s expertizou na jednotlivé oblasti. Přišlo nám, že tomu nemůžeme říkat jen “stáž”. A tak vzniklo označení Líheň!

Líheň je férový spôsob, ako prísť nato, či by vás práca v Behavio Labs bavila. Určite by som odporučil každému sa prihlásiť.

Naše první líheň

Proč Líheň děláme?

  • Rosteme. Potřebujeme nové lidi.
  • V našem oboru je vcelku problém najít vhodné lidi pro nás. Buď mají vzdělání a nemají zkušenosti, nebo naopak, nebo je oboje trochu jiné, než bychom potřebovali.
  • Jen na základě CV a pohovoru je obtížné zjistit, co se v uchazeči opravdu skrývá.
  • Navenek možná působí naše práce zajímavě, ale jako každá má i spoustu rutiny a méně záživných částí, které uchazeči někdy nečekají.
  • Vyškolit a zapracovat jednoho kolegu trvá dlouho a když už to děláme, chceme si být jistí.

Ať už jste méně zkušení nebo úplně nezkušení v datové analýze, po měsíci líhnutí z vás budou data-bouchači.

Co nám Líheň řeší?

  • Přinese hodně připravených lidí naráz. Šetříme spoustu času. Naši odborníci neškolí desetkrát jednoho člověka za rok, ale dělají to dvakrát pro pět lidí. Díky tomu mají víc soustředěného času na nové kandidáty a jejich lepší zaškolení.
  • Hledáme lidi s potenciálem. To, že člověk nemá specifický titul nebo přesně 5 let a 3 měsíce zkušeností na určité pozici, neznamená, že se k nám nebude hodit a nepůjde mu to u nás. Dost často právě naopak. Jasně, nějaký základ je třeba, ale soulad s naší kulturou a zápal pro věc jsou důležitější.
  • Vyzkoušíme si, jak člověk opravdu pracuje, co mu jde a co ne. Jak zvládá jednotlivé situace. A stejně tak zjistí kandidát, do čeho jde. Pokud tam je nesoulad mezi očekáváním a realitou, jedině takto se ukáže. A pak se samozřejmě můžeme jednoduše rozloučit, ať už z rozhodnutí jedné nebo druhé strany.

To je sice pěkné, ale proč by se měl někdo hlásit?

My v Behaviu si pochopitelně myslíme, že jsme skvělá firma. Určitě se o to snažíme. Máme se rádi, nasloucháme si, umíme se konstruktivně zkritizovat, ale taky pochválit. A je tu sranda. Jenže to o sobě říká kdekdo, proto uchazečům rádi nabídneme možnost se přesvědčit na vlastní oči (a bránici).
Prezentace první práce

Líheň nám dala skvělou možnost si vyzkoušet, jestli nás práce bude bavit a jestli si všechno vzájemně sedne. Hlavně bylo fajn zkusit si celý ukázkový projekt od začátku do konce a díky intenzivní “nalejvárně” od budoucích kolegů se toho v krátkém čase dozvědět co nejvíc.

Hlavní ale je, že si účastník Líhně všechno vyzkouší. Nakoukne do toho, jak se výzkumy dělají u nás, což v mnoha ohledech není oborová klasika. A všechno, co se u nás naučí, mu v hlavě zůstane. A třeba díky tomu (a položce v CV a referenci) pak spíš zaujme dalšího zaměstnavatele. Navíc předem ví, do čeho jde. Ví, že na konci Líhně na něj možná nečeká teplé místečko a může si tedy sám zvážit, jestli mu to za to stojí. A všechen čas strávený u nás má samozřejmě placený.

Jaké jsou zatím zkušenosti?

Máme za sebou první Líheň, která začala na konci října 2020 ve čtyřech a na začátku prosince se z ní vyklubali a nastoupili dva noví kolegové. Celkově jsme nadšení, protože už teď vidíme, jak dobře jsme si vybrali! Ne vše v prvním kole Líhně ale bylo perfektní (princip první palačinky) a máme už seznam věcí, které musíme udělat příště lépe, např.:

  • Mít jasně domluvené podmínky pro nástup do zaměstnání se všemi hned na začátku.
  • Líheň zkrátit a zintenzivnit. Dva projekty a pět týdnů je zbytečně dlouhá doba pro obě strany.
  • A spoustu dalších drobností, jako třeba výběr období mimo vrchol epidemie, kdy se v prázdných kancelářích a pod rouškami špatně předává typická atmosféra Behavia 🙂

Update březen 2022

Maki a Áňa z první líhně tu s námi stále jsou. Áňa je už na pozici mediora a Maki se nedávno posunula dokonce do seniorního týmu.

Letos Maki postoupila do seniorní pozice a takhle jsme to oslavili.

Zarezervujte si schůzku

Sejít se můžeme online nebo v reálu – je to na vás!

Rádi se ozveme!

Nechte nám na sebe alespoň jeden kontakt
a dáme co nejdříve vědět.

Překvapivé porovnání

Porovnali jsme dvě známé značky Alza a Mall pomocí tradičního dotazníku. Potom jsme použili náš výzkum podvědomí. Víte jaký byl rozdíl ve výsledku?