📚 DUBNOVÉ WORKSHOPY: Pochopte potřeby svých zákazníků a oslovte je efektivní reklamou – kapacita je omezená!

Fenomén home office v číslech. Jak se nám pracuje z domova?

Práce z domova je HR téma téhle doby. A řeší ji snad všichni. Ať už ji chtějí a nemají, nebo nechtějí a zažívají. To ukazuje i počet mediálních příspěvků na téma home office. Mezi lety 2019 a 2020 se zvětšil hned desetkrát (podle Monitory). Tak co se dá zatím o tomhle uspořádání říct z dat?

Skoro tři miliony Čechů teď dělá z domova

Nejdřív proporce: Novodobou zkušenost s home office má celkem 28 % Čechů, což jsou skoro 3 miliony. To už stojí za řeč. Dál se budeme dívat na užší skupinu ekonomicky aktivních. Většina chodí klasicky do práce. Pětina střídá domácí kancelář a tu pronajatou zaměstnavatelem. A 15 % momentálně “úřaduje” z téhož místa, kde žije. 

Na jaře, kdy se Češi víc báli tehdy ještě poměrně neznámého koronaviru, bylo doma o pětinu více lidí. Přestože pandemie tu byla tehdy výrazně méně rozjetá. 

Co se vám vybaví, když se řekne práce z domova?

Na to jsme se zeptali. A výsledky nejsou úplně jednoznačné. Nejčastěji lidé vidí svobodu a mají pocit, že jim něco takového vyhovuje. Hned vzápětí ale zmiňují také stinnější stránku celé věci, tedy nutnou sebedisciplínu. Pětina Čechů vnímá home office jako synonymum samoty, což může a nemusí být příznivé. A co se týče produktivity, vede názor, že je méně efektivní, to si myslí dvakrát víc lidí, než že se doma stihne práce hodně. Tady jsme se ale ptali všech, nejen skupiny, která home office zná na vlastní kůži. 

Zkušenosti z první linie home office

Jak už zaznělo, velká část Čechů nemá a z podstaty svého zaměstnání ani nemůže mít domácí kancelář. Čtyřikrát častěji z home office pracují lidé, kteří se živí tzv. hlavou v porovnání s manuálními profesemi. A mnohem častěji se týká vysokoškolsky vzdělaných. Zkušenosti těch, kdo pracují z domova, celkově hovoří spíš ve prospěch tohoto uspořádání. Pozitivní emoce převládají. 

Výhody

Kolik se k dané zkušenosti hlásí procent lidí, kteří HO mají?

  • Rozvrhnu si čas podle sebe, 68 %
  • Ušetřím čas (dojíždění, úprava zevnějšku..), 64 %
  • Během práce stihnu obstarat domácnost, 63 %
  • Mám víc času na rodinu, 33 %
  • Ušetřím peníze (třeba za obědy, dojíždění), 30 %

Nevýhody

Kolik se k dané zkušenosti hlásí procent lidí, kteří HO mají?

  • Chybí mi kolegové, 37 %
  • Špatná komunikace s kolegy, 31 %
  • Postrádám potřebné nástroje k práci, 28 %
  • Obtíže s organizací času, 23 %
  • Ruší a rozptylují mě děti, 14 %

Jde to z domova od ruky?

Otázka, která bude zajímat všechny zaměstnavatele: Co efektivita? Jednoznačný verdikt se nedá vyslovit. Sami “home-officíři” se dělí zhruba na třetiny. Jedni doma udělají víc, druzí zhruba stejně a třetí méně než běžně.

Doma by klidně mohlo být víc lidí

Naprostá většina Čechů dochází do pracoviště, protože to prostě jinak nejde. Bezmála třetina pracujících by ale také mohla home office aspoň částečně zahájit, kdyby to vedení firem umožnilo a lidem poskytlo potřebné vybavení.

Lid si žádá práci z domova. Aspoň občas...

Naprostá většina výdělečně činných by ocenila možnost občas dělat z domova. Výhody jako úspora času a vyprané prádlo jsou lákavé. A když už jsme si jednou všichni vyzkoušeli, že to vcelku jde, půlka Čechů věří, že jim možnost home office na menu zůstane i do budoucna, až se s pandemií vypořádáme.

Perlička na závěr – Telefonáty v pyžamu

A protože jsme v Behaviu zvědaví, uplatili jsme ve výzkumu otázku vymyšlenou systémem: podle sebe soudím tebe. Absolvujete někdy pracovní videohovory v pyžamu nebo teplácích? No a k provozování tohoto nešvaru aspoň občas se přiznala polovina obyvatel. Pro třetinu je to prý dokonce běžná praxe. Ještě že tak a nejsme v tom sami!

O výzkumu

Kvantitativní výzkum, forma dotazování CAWI, reprezentativní vzorek české online populace 550. Sběr dat: 23. – 25. ledna 2021.

Rádi se ozveme!

Nechte nám na sebe alespoň jeden kontakt
a dáme co nejdříve vědět.

Zarezervujte si schůzku

Sejít se můžeme online nebo v reálu – je to na vás!

Překvapivé porovnání

Porovnali jsme dvě známé značky Alza a Mall pomocí tradičního dotazníku. Potom jsme použili náš výzkum podvědomí. Víte jaký byl rozdíl ve výsledku?